dimecres, 21 de maig del 2008

Mare Nostrum

Dilluns passat, dia 19 de Maig, vam fer una excursió amb el departament de computació de la UdL per tal de veure el "Mare Nostrum" del BSC (Barcelona Supercomputing Center). En un principi tant sols estava programada pels estudiants de doctorat, segons tinc entès, ara però, els professors van estendre la notícia entre els estudiants del màster i la superior (no sé si hi havia gent d'alguna altra titulació) i ens hi vam poder apuntar! :D


Així doncs, a les 10:00 del matí ja estàvem davant del Campus Nord de la UPC per tal d'iniciar la visita al super ordinador que IBM va muntar en les seves instal·lacions. Vam fer dos grups (un encapçalat per en Sisco Solsona i en Josep Lluís Lérida i l'altre per en Sisco Giné i la Marga Moltó) i quan va tocar el torn al nostre vam endinsar-nos dins d'una capella convertida en un modern edifici dedicat a la ciència (la barreja em va agradar molt, la integració estava molt ben feta).

Ens va atendre un responsable de les instal·lacions que ens va fer una xerrada molt interessant i més llarga del normal gràcies al fet que érem el segon grup i no teníem pressa per sortir d'allí (ens hi vam estar 1 hora i 45 minuts, quan les visites típiques són de 45 minuts!!). D'aquesta manera vam poder veure un per un com són les plaques base (dos processadors dual core a 2.3 GHz amb 8GB de RAM i 40GB de disc dur local on s'hi manté gravat el S.O. - Suse Linux -) que constitueixen el "Mare Nostrum" (en total hi ha uns 2500 ordinadors/plaques) i com s'intercomuniquen entre elles mitjançant fibra òptica (65 km en total!!) i Ethernet 10/100 (a més a més, tenen un conjunt d'ordinadors connectats a l'exterior per permetre als usuaris realitzar proves. Si no recordo malament, eren 64 màquines). A més a més, vam tenir la sort de veure un monitoritzador del sistema obert, ja que hi havia dos tècnics fent alguna comprovació de funcionament. D'altra banda, també vam poder observar el gran sistema de refrigeració que hi ha muntat per tal de mantenir una temperatura assequible dins de l'espai ocupat per la "bèstia informàtica".


Després de la visita al "hardware" ens van informar de les activitats a les quals es reservava l'ús de la computació en paral·lel que ofereix el BSC. D'aquesta manera vam poder saber que un 20% de l'ús de la màquina està a disposició de la pròpia UPC mentre que el 80% restant s'ofereix a projectes científics que tracten temes diversos tals com assumptes mèdics, climàtics, astronòmics, disseny industrial... D'altra banda, també se'ns va informar que cada 4 anys (si no recordo malament les dades) es va actualitzant la super computadora, de manera que amb les peces antigues s'ha creat tota una xarxa de super-ordinadors entre les diferents universitats espanyoles. D'aquesta manera es pot balancejar la carrega dels projectes que s'han de dur a terme segons el nombre de CPUs que necessiten.

En aquesta mateixa xerrada també ens van explicar que s'estan fent proves per tal de veure com es pot realitzar la següent actualització. Ara mateix, les investigacions que es duen a terme es dediquen a estudiar el rendiment que es podria obtenir amb la placa de la PS3 (cell) i si aquestes funcionen bé treballant intercomunicades. A més a més, també hi ha alguns projectes que estudien la viabilitat del còmput utilitzant targetes gràfiques...

En acabar ens van ensenyar les estadístiques dels supercomputados mundials i vam poder veure que el BSC "Mare Nostrum" es troba en el 13è lloc (no està gens malament!) i que la primera posició es troba ocupada per un mostre dels EEUU que, al meu parer, és impossible que algú altre pugui superar (seria com comparar la mida d'un planeta com la Terra amb una estrella com el Sol)!

Finalment, ens van ensenyar el museu amb els racks antics (un conjunt d'armaris que més que racks semblaven neveres i contenidors de paper de tant grossos com eren XD), unes caixes molt grans per a unes capacitats ínfimes en comparació amb el que existeix en l'actualitat.


Un cop vam sortir de la visita vam tenir estona lliure per Barcelona fins que a les 17:00 ens va recollir l'autocar per dur-nos altre cop cap a Lleida on, en arribar, ens en vam anar de pressa i corrents a una conferència sobre com fer Start-Ups. Només vam poder enxampar l'última 1/2 hora, però va ser força interessant. És molt d'agrair que tant els nostres professors portin a conferenciants que comparteixen les seves experiències amb nosaltres i, fins i tot, ens aconsellen! D'aquesta manera, se'ns va explicar com Trabber.com va néixer d'una petita idea i va anar creixent a poc a poc fins a fer-se rentable. A més a més, el senyor Oscar Frías ens va comentar que el més important no és tenir la gran idea, sinó simplement una idea i posar-se a implementar-la. Ni tant sols cal que sigui única/original, el més important és trobar una necessitat i anar fent increments graduals de la funcionalitat i posar al mercat coses que funcionin per tal que la gent les utilitzi i escampi la notícia. D'altra banda, també ens va comentar que ell recomanaria constituir l'empresa un cop ja s'obtenen beneficis.

En resum, la jornada va ser molt interessant i em va agradar molt poder veure el Mare Nostrum i assabentar-me de com funciona la seva gestió! També és d'agrair que ens permetessin unir-nos a l'excursió tot i no pertànyer al grup d'investigació!