divendres, 22 de juny del 2007

El Ocho

Una nova entrada dins de la categoria de "lectures" per tal de presentar-vos un llibre magnífic: "El Ocho".
La sinòpsis de la contraportada diu el següent:
Catherine Velis, una alta ejecutiva experta en ordenadores, se ve atrapada sin quererlo en la búsqueda de un legendario ajedrez que perteneció al emperador Carlomagno. El campeón soviético de este deporte, de gira por Nueva York, le advierte que corre un grave riesgo si se empeña en encontrar las piezas, pues en ellas reside la clave de una antigua fórmula ligada a la alquimia, la masonería y los poderes cósmicos. Ese mágico ajedrez, enterrado durante mil años en una abadía francesa, nos conducirá - de 1790 a 1970 - por la historia de los personajes que poseyeron sus piezas y por la larga serie de crímenes que se cometieron para hacerse con ellas. Los personajes van desde Napoleón, Roberspierre y Casanova, hasta Voltaire, Newton o Catalina la Grande. Pero los crímenes todavía no han terminado...

Katherine Neville, l'autora de la novel·la, és la creadora del que, al meu humil parer, és una meravella literària que, en el transcurs d'un any i escatx, he llegit dos cops podent afirmar que la segona vegada m'ha enganxat més que la primera ja que, a mesura que vas rellegint pàgina rera pàgina descobreixes nous detalls subtils que en la primera lectura havies obviat segurament degut a l'entusiasme causat per la delirant acció descrita entre les seves lletres.
Són 879 planes (versió de butxaca) que s'acaben massa ràpid, que vas llegint com assedegat, que vols que durin per sempre. Un estil d'escriptura que captura l'atenció de tots i cadascun dels sentits, unes línies que són capaces de fer-te sentir olors i sorolls, de fer-te bategar el cor al mateix rítme que el de la protagonista...
El Ocho es una novel·la que barreja la ficció amb la història d'una manera molt sàvia i atractiva per al lector. S'inicia remuntant-se a la època del gran emperador Carlemany (742/747 – 814), anys ens els que es crea l'artefacte al voltant del qual es construirà tot el món de la novel·la, per combinar a la perfecció, una història relatada en l'época moderna (1970) la protagonista de la qual és la Catherine Vellis, una gran informàtica (ho sento, ho havia de dir per la part que hem toca ^^), i en l'època de la Revolució Francesa on la protagonista és la Mireille, una monja de l'abadia de Montglane (als Pirineus francesos).
Quin lligam tenen aquestes dues històries? Quin paper juguen els diferents personatges? Què hi té a veure un joc d'escacs? Què vol dir al-Iksir?
Tots aquells que estigueu interessats en respondre aquestes preguntes no només us trobareu amb la solució a tot plegat sinó que a més a més descobrireu entre les pàgines d'aquest llibre tot un conjunt d'endevinalles i misteris que podreu anar descobrint al mateix temps que la protagonista. A més a més, aquells amants de la història i, més concretament, de la Revolució Francesa i aquells que hagueu anat a París podreu veure com les paraules dancen al vostre voltant transportant-vos a la capital francesa de l'any 1789... En podreu sentir les olors, els colors, els sorolls, podreu veure la fredor de la guillotina resplandent. Coneixereu personatges clau de la història com Marat, Danton, Roberspierre, Talleyrand, Lluís XVI i Maria Antonieta, Newton, Voltarie, Richelieu, Napoleó, Fibonnacci, Fourier, Catalina la Gran, el seu fill Pau i el seu nét Alexandre. També podreu viatjar per diferents ciutats i països del món, tals com Venècia, Argèlia i Rússia i conèixe'n les seves intriges i presons, sentint la humitat d'aquells llocs tètrics en la vostra pròpia pell.

Si us agraden les intrigues i la història ben documentada no us podeu deixar escapar aquest llibre i la seva autora. Talment una de les millors novel·les mai escrita complementada amb cites de grans pensadors, científics i escriptors.

J'adoube C.V.

P.D.: pròximament inclouré un nou llibre en aquest apartat, la bibliografia de Maria Antonieta